Hur prenumererar jag på artiklar?

Tänkte här följa upp föregående post om bloggar med lite tips om hur man hittar och väljer artiklar att läsa. Sådana genomgångar brukar alltid börja med en genomgång av pubmed men här blir det tvärt om, låt artiklarna komma till dig.

En viktig punkt att notera är att inte följa alltför många tidskrifter, många tidsksrifter ger en tyvärr bara alternativet att prenumerera på allt som publiceras; vilket innebär introduktion, artiklar, reviews, brev, rättningar och ibland även abstracts för olika kongresser. Det kan alltså lätt bli 30-40st artiklar varje gång en tidskrift kommer med ett nytt nummer. Detta nummer är dock betydligt lägre i tidningar med endast review-artiklar (ex Clinics-serien eller Current opinion …).

Sättet man prenumererar är på samma sätt som andra bloggar, på tidningens hemsida brukar det gå att hitta en RSS-ikon att trycka på. Kopiera den adressen och klistra in den i det program du använder. I feedly räcker det dock vanligtvis att skriva in tidskriftens namn (typ NEJM) i rutan ”add content” och därefter trycka på prenumerera.

Några förslag på tidskrifter med fokus akutsjukvård / internmedicin

Valet av tidskrifter beror naturligtvis på ens inriktning men i ovanstående publiceras mycket läsvärt, generellt bör man annars prenumerera på de tidskrifter man läser många artiklar ur. En sista anmärkning är att man bör förstå att detta är bara ett sätt att se vad som publiceras, likvärdigt med att läsa innehållsförteckningen, därefter måste man göra en ganska hård selektion utifrån vad man vill fokusera på.

Ett alternativ till dessa massiva inflöde av artiklar är att läsa och lyssna (dvs podcasts) på andras genomgångar av vad som är läsvärt (samt kanske 3-4 tidskrifter av review-karaktär). Förslag på detta är

Du har läst inlägget Hur prenumererar jag på artiklar? ur Akutsjukvård

Annonser

1 thought on “Hur prenumererar jag på artiklar?

  1. Ping: Lästips generellt | Internmedicin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s