Vilka bloggar bör man följa? Och hur gör man?

Får regelbundet en del frågor om detta och tänkte därför göra en kort exposé över området medicinska bloggar. Detta kallas inom den medicinska bloggvärden ofta FOAM/FOAMed, typ ”gratis medicinsk utbildning”, men det kanske är bra att inte använda för mycket interna termer som skrämmer bort nya användare.

Senaste åren har det blivit en explosion av antalet bloggar och andra resurser man kan läsa vilket, tyvärr, gjort det svårare och svårare att som nybörjare på området veta vad som är bra. Nedanstående lista är meningen som tips, uppdelat efter område. Ett litet smalare urval finns till höger om denna text. Det finns bland bloggarna ett visst fokus på sexigare, men kanske inte lika användbara ämnen (ECMO…), och sammanställningen nedan är ett försök att framför allt ta med lite mer allmänt inriktade bloggar. Detta gäller särskilt inom kategorin intensivvård. Har lagt de bloggar som är mest läsvärda överst inom respektive kategori.

  • Bloggar: Skaffa ett program för att läsa bloggar (en sk. RSS-läsare), ett exempel är Feedly som finns för både telefon, dator och padda. Meningen med sådana program att man slipper gå in på respektive bloggs hemsida för att se nya inlägg utan att det räcker att öppna programmet för att se nya inlägg i de bloggar man följer. Se även video
  • Börja prenumerera på några (2-5-10) av nedanstående utifrån intresse, blanda gärna bloggar som tar upp patientfall med sådana som gör längre genomgångar av ämnen – det får inte bli för svårsmält
  • Många av bloggarna innehåller både text och podcasts (ljud eller video). Man kan prenumerera på podcasts separat (i ex. iTunes) men i början är det lättare att hålla sig till ett program
  • Twitter: för den som är extra intresserad ges en del tips på läsvärda artiklar på Twitter. Vill man använda twitter kan man börja med att följa de personer vars bloggar man gillar (se respektive bloggs hemsida). Se video för enkel förklaring om Twitter.
  • Google communities: Vissa bloggar har även gjort sk. communities på Google där man lite djupare kan diskutera fall (ex EMCrit, REBEL EM, EM Resident blog)

Kan man lita på det man läser?

Det beror väl på. Fördelen med de flesta bloggarna nedan att det är många personer som följer dem och sakfel och liknande fångas upp snabbt och rättas till. Å andra sidan kanske man inte blint bör lita på de vårdprogram, guidelines och liknande vi använder dagligdags heller.

Den kanske större, och viktigare diskussionen är om det räcker att läsa bloggar för att vara uppdaterad och det är nog mera tveksamt. Bäst blir det nog att lägga till bloggar till sin övriga konsumtion av utbildning. Om man även lägger till prenumeration av artiklar till sitt nyhetsflöde (inlägg om detta kommer senare vid tillfälle) blir det mer heltäckande.

Internmedicin (ur ett brett perspektiv)

Akutsjukvård

Intensivvård

Ultraljud

EKG

Annonser

One thought on “Vilka bloggar bör man följa? Och hur gör man?

  1. Ping: Lästips generellt | Internmedicin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s